Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Τα συμπληρώματα με ιχθυέλαιο δεν είναι τελικά ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά

Η κατανάλωση ψαριών κάνει καλό στην καρδιά μας, αλλά το ίδιο δε φαίνεται να ισχύει για τις κάψουλες με ω-3 λιπαρά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Αν και, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι κάψουλες που περιέχουν ιχθυέλαιο προστατεύουν την καρδιά ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια ή που έχουν προηγουμένως υποστεί καρδιακή προσβολή.

Μία νέα έρευνα από Ιταλούς επιστήμονες έρχεται να αντικρούσει τις υπερβολικές υποσχέσεις που κάνουν οι εταιρείες σχετικά με τη προστασία της καρδιάς που υποτίθετε ότι προσφέρουν τα προαναφερθέντα σκευάσματα. 

Η νέα μελέτη όμως της Δρ Μαρία Κάρλα Ρονκαλιόνι από το Mario Negri Institute for Pharmacological Research (Ινστιτούτου Φαρμακολογικής Έρευνας «Μάριο Νέγκρι» του Μιλάνο) λέει ότι ο "ντόρος" που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα σκευάσματα αυτά είναι αναίτιος.

Πάντως η μελέτη σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει την αξία της κατανάλωσης ψαριών πλούσια σε ω-3 λιπαρά (όπως ο σολομός και η σαρδέλα), τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς έρευνας η Δρ Ρονκαλιόνι και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν περίπου 12.500 άτομα. Οι μισοί από αυτούς (6.244) έπαιρναν σε καθημερινή βάση μια κάψουλα του ενός γραμμαρίου με ιχθυέλαιο ενώ οι άλλοι μισοί όχι. Τα άτομα είχαν μέση ηλικία τα 64 έτη και ανήκαν όλοι σε ομάδες υψηλού κινδύνου για κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Για παράδειγμα:
  • Είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Είχαν υψηλή χοληστερίνη
  • Ήταν καπνιστές
  • Ήταν παχύσαρκοι
  • Είχαν διαβήτη
  • Συνδυασμό των παραπάνω 

Κανείς όμως δεν είχε υποστεί έμφραγμα πριν την έναρξη της έρευνας, ενώ πολλοί από αυτούς έπαιρναν φάρμακα που μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος όπως στατίνες και ασπιρίνη.

Μετά το πέρας της έρευνας βρέθηκε ότι:
  • Από τη πρώτη ομάδα απεβίωσε το 11,7%
  • Από τη δεύτερη ομάδα απεβίωσε το 11,9%

Με την διαφορά θνησιμότητας να είναι μόλις 0,2%, οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα οφέλη του ιχθυέλαιου από σκευάσματα όσο αφορά την προστασία της καρδιάς είναι πολύ μικρά.

Η Δρ Ρονκαλιόνι υποστηρίζει ότι η μελέτη τους έρχεται σε άμεση αντίθεση με παλαιότερες έρευνες που λένε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι επιβοηθητικά για όσους έχουν καρδιακά προβλήματα, μιας και τα δικά τους ευρήματα τους δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα συμπληρώματα με ω-3 λιπαρά ουσιαστικά δε βοηθούν στη πρόληψη καρδιολογικών νόσων, τουλάχιστον όχι σε άτομα που δεν είχαν κάποιο προηγούμενο καρδιακό πρόβλημα.

"Η έρευνα μας δείχνει ότι τα συμπληρώματα με ω-3 λιπαρά δε βοηθούν στην πρόληψη του καρδιαγγειακού θανάτου ή των σχετικών παθήσεων. Δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος για να παίρνουμε συμπληρώματα που περιέχουν ιχθυελαία, εκτός και έχουμε ήδη υποστεί έμφραγμα», είπε η Δρ Ρονκαλιόνι.

Η Alice Lichtenstein από το Tufts University (Πανεπιστήμιο Ταφτς, Βοστόνη ), είπε ότι η έρευνα αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για όσους υποστηρίζουν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα δεν βοηθούν και πάρα πολύ.

«Νομίζαμε ότι τα συμπληρώματα με βιταμίνη Ε ήταν ωφέλιμα, αλλά κάναμε λάθος. Θεωρήσαμε ότι η β-καροτένη ως αντιοξειδωτικό θα μείωνε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό νόσημα, και πάλι θεωρήσαμε λάθος. Εν τέλει, αυτό που φαίνεται ότι μετράει είναι το συνολικό πακέτο (σ.σ. δηλαδή ένας γενικότερα υγιεινός τρόπος ζωής) και όχι μόνο να παίρνουμε κάποιο χάπι», είπε η Lichtenstein

Αξίζει πάντως να αναφερθεί, ότι η ιταλική μελέτη βρήκε πως τα συμπληρώματα με ω-3 λιπαρά, έστω και οριακά, βοηθούν σε κάποιος τομείς. Για παράδειγμα μειώνουν τα τριγλυκεριδία και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη. Όμως, δεν βοηθούν καθόλου με την κακή χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο, ενώ τα κρούσματα καρκίνου ήταν τα ίδια.

Πηγή: http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/05/08/fish-oil-heart-attacks/2145431/
τα καλύτερα χάπια αδυνατίσματος

Ads by google