Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Η πολύ σόδα χαλάει τα δόντια !

Είσαι εθισμένος στη σόδα; Αν ναι, τότε σίγουρα θα σου προκαλέσει μεγάλη έκπληξη αν μάθεις ότι μία νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων του αγαπημένου σου ανθρακούχου ποτού είναι το ίδιο επιβλαβής για τα δόντια όσο κάποια σκληρά ναρκωτικά, όπως η μεθαμφεταμίνη και το κρακ!

"Τα παράνομα ναρκωτικά και η καταχρηστική κατανάλωση σόδας διαβρώνουν σημαντικά τα δόντια", γράφουν οι ερευνητές στην αντίστοιχη μελέτη.

Η οδοντική διάβρωση συμβαίνει όταν κάποιο οξύ φθείρει το σμάλτο των δοντιών, που είναι μία γυαλιστερή, προστατευτική εξωτερική επίστρωση που καλύπτει τα δόντια μας. Χωρίς την προστασία του σμάλτου, τα δόντια μας γίνονται πιο ευαίσθητα, χάνουν το χρώμα τους, ραγίζουν και σπάνε ευκολότερα ενώ γίνονται πιο επιρρεπή στην τερηδόνα.

Στην μελέτη αυτή, οι επιστήμονες σύγκριναν τη ζημιά που υπήρχε στο σμάλτο τριών ατόμων:
  • Ενός τακτικού χρήστη μεθαμφεταμίνης (μεθ)
  • Ενός πρώην χρήστη κοκαΐνης (κρακ)
  • Ενός υγιούς ατόμου που κατανάλωνε υπερβολικές ποσότητες σόδας σε καθημερινή βάση

Και οι τρεις συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι δεν έπλεναν τα δόντια τους συχνά και ότι η επίσκεψη στον οδοντίατρο ήταν κάτι άγνωστο για αυτούς! Οι ερευνητές βρήκαν ότι και τα τρία άτομα είχαν το ίδιο τύπο και μέγεθος ζημιάς στο σμάλτο των δοντιών τους:

"Και οι τρεις παρουσίαζαν σοβαρή διάβρωση των δοντιών, που προκλήθηκε από τα υψηλά επίπεδα οξέων που υπάρχουν στο «φάρμακο» της επιλογής τους - meth, κρακ, ή σόδα. Το κιτρικό οξύ, που υπάρχει τόσο στη κανονική όσο και στη σόδα διαίτης, διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών σε μεγάλο βαθμό."  λέει ο Δρ Bassiouny, ένας από τους συγγραφείς.

Όπως και το κιτρικό οξύ, τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή μεθαμφεταμίνης περιλαμβάνουν διαβρωτικές ουσίες, όπως το οξύ μπαταρίας, το φωτιστικό πετρέλαιο κλπ. Το κρακ είναι και αυτό εξίσου όξινο και διαβρωτικό, προσθέτουν οι ερευνητές.

Ο "χρήστης" σόδας κατανάλωνε 2 λίτρα σόδα διαίτης σε καθημερινή βάση για περίπου 4 χρόνια.

"Τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να αφυπνίσουν τους καταναλωτές που πιστεύουν ότι τα αναψυκτικά - ακόμη και η σόδα διαίτης -  δεν είναι επιβλαβή για τη στοματική τους υγεία" λέει ο Δρ Bassiouny.

Οι ερευνητές προτείνουν να πίνουμε όσο το δυνατόν λιγότερη σόδα και όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Αν πιούμε σόδα, πρέπει στη συνέχεια να μασήσουμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή να πλύνουμε τα δόντια μας με στοματικό διάλυμα.

"Και οι δύο αυτές τακτικές, καθαρίζουν το στόμα μας και αυξάνουν τη παραγωγή σάλιου, βοηθώντας έτσι το pH του στόματός μας να επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα" λέει ο Eugene Antenucci, ένας από τους συγγραφείς.

Πηγή: Academy of General Dentistry (2013, May 28). Soda and illegal drugs cause similar damage to teeth: Acids erode enamel.
τα καλύτερα χάπια αδυνατίσματος

Ads by google